Ziyaretçi Vizesi

Ziyaretçi Vizesi

09.04.2015 3325

İkamesini çıkaran öğretmenlerimiz  https://visa.mofa.gov.sa/ sitesinden ziyaret vizesi başvurusu yapabilmektedir.  Başvuru Okul idaresi aracılığıyla Ticaret Odasının sitesi üzerinden online olarak onaylanır. Ticaret odasının onayından sonra son onay Suudi Arabistan Dış İşleri Bakanlığı tarafından yapılmaktaır.  Öğretmenler eş, çocuk, anne, baba ve yakın akrabalarına da vize başvurusu yapabilmektedir.

Aileler için iki türlü ziyaret vizesi alınmaktadır. 

1-      SINGLE (TEKLİ VİZE) : Süresi 90 gündür.  Her 30 günde bir yenileme yapmak suretiyle bir kişi 90 gün boyunca Suudi Arabistan’da kalabilmektedir. Vize süresini uzatmak için her bir aile üyesi kişinin sınır giriş numarası üzerinden banka aracılığıyla her ay 100 Riyal ödenmesi gerekmektedir. Sınır giriş numaraları pasaportlardan veya öğretmenin Absher (Ebşir) hesabı üzerinden öğrenilebilir. Ücret ödemesi yapıldıktan sonra öğretmen tarafından Ebşir üzerinden uzatma işlemi yapılır. Vizenin süresi 90 gün olduğu için iki defa uzatma işlemi yapılabiliyor. Bu vize türü ülkeye bir defa giriş hakkı verdiğinden 90 gün dolmadan Suudi Arabistan’ı terkeden kişi yeni vize almadan tekrar Suudi Arabistan’a giremez.

Ancak Suudi Arabistan korona virüs başladığından bu yana  bu vize türü için 270 güne kadar ülkede kalmaya müsaade etmektedir. Dolayısıyla kişi vize süresi 90 gün olmasına rağmen 270 güne kadar her ay 100 riyal ödeyerek ülke dışına çıkmadan ebşir üzerinde vize süresini uzatabilir. Bu uygulama ne zamana kadar devam edeceği belli değil.

2-      MULTIPLE (ÇOKLU VİZE) : Vize süresi vize basıldığı andan itibaren 365 gündür. 90 günde bir Suudi Arabistan’dan çıkıp tekrar girmek suretiyle 90 gün daha ülkede kalma süresi elde edilmektedir. Kişi dilerse doksan günü beklemeden de ülke dışına çıkabilir. Giriş yaptığı tarihten itibaren yeniden 90 gün kalma süresi elde edilmektedir. 365 gün kullanım süresi olduğu için kişi 350. günde çıkış ve giriş işlemi yaptığı takdirde 90 gün daha Suudi Arabistan'da kalabilir. Dolayısıyla kalış süre 365 gün yerine 440 gün (15 ay) olacaktır. Ramazan ve hac dönemi dışında Ebşir platformundaki Tawasul sistemi üzerinden ülke dışında çıkmadan kişi başı 100 riyal ödenerek aylık uzatma alındığı da olmaktadır.

 

Öğretmenlerimizin hangi vize türünü tercih edeceklerini tamamen kendi inisiyatiflerindedir. Avantaj ve dezavantajlarını düşünerek ona göre vize türünü tercih edebilirler. 30 veya 90 günlük sürenin bitimine 7 gün kala SMS yoluyla kefalet sahibi öğretmene kefaleti altındaki kişilerin vize durumuna göre kalma süresinin sonuna gelindiği ile ilgili bilgilendirme yapılmaktadır. Mesajı alan kişi 7 gün içinde gerekli işlemi yapmak zorundadır. Yoksa cezası ve sonuçları ağır bir yaptırımla karşı karşıya kalınabilir. Hem yüklü bir para cezası alır hem de ülkeye giriş ile ilgili en az 5 yıllık bir yasaklama ile karşı karşıya kalabilir. Bu yüzden eğer Ebşir üzerinden başvuru yapılacaksa vakit geçirmeden uzatma işlemi için işlem yapılmalıdır. Ebşir üzerinde olmuyorsa en kısa sürede dilediği sınır kapısına gidip giriş çıkış işlemi gerçekleştirilmelidir.